vrijdag 24 april 2015

TalkBakc 4.2.0 beta 1 met veel nieuws

Op 22 april bracht Google de eerste beta van een nieuwe talkback versie uit. In tegenstelling tot wat we het laatste jaar zagen, bevat deze versie een aantal nieuwe functies.

in- en uitschakelen van talkback via de volumeknoppen


Tot nu toe moest je, als je talkback wilde onderbreken, naar het global context menu en daar op 'feedback onderbreken' clicken. Vanaf nu is het mogelijk om talkback te onderbreken door beide volumeknoppen iets langer dan een seconde ingedrukt te houden. Nogmaals indrukken van de volumeknoppen activeert talkback weer. Ook de andere methodes om talkback te activeren, zoals vergrendelen en weer ontgrendelen van het scherm werken nog steeds.

Dimmen van het scherm


Het is nu mogelijk om in de talkback instellingen aan te geven dat het scherm gedimd moet worden. Nadat dit is bevestigd, verschijnt er een teller op het scherm die terugtelt vanaf 3 minuten, terwijl op het scherm een mededeling voor de ziende mens staat, waarin wordt uitgelegd hoe je het scherm weer zichtbaar kunt krijgen. Na die 3 minuten wordt het scherm helemaal donker.

Alle gebaren vrij toe te wijzen aan TB fncties


Tot nu toe was het zo dat alleen de gebaren met een hoek erin vrij toegewezen konden worden aan een functie. Vanaf nu kan ieder gebaar aan iedere willekeurige functie worden gekoppeld. Dit doe je in gebaren beheer in de talkback instellingen.

Toetscombinaties toe te wijzen aan talkback functies


Toetscombinaties op een BlueTooth toetsenbord kunnen nu vrij worden gekoppeld aan Talkback functies

Context menu's nu ook als lijst beschikbaar.


Er is nu een instelling in talkback waarmee wordt aangegeven of talkback de context menu's als wiel of als lijst moet laten zien.

Verbeterde scrolling


Het scrollen in lijsten ging niet altijd goed. Het lijkt een stuk beter te gaan b.v. in de NOS app worden geen artikelen meer overgeslagen als er gescrold wordt.

Eerste indruk


De nieuwe functies werken goed. Wel heeft deze versie de nijging wat meer te zeggen dan strikt noodzakelijk is. B.V . als een pagnia wordt geopend meldt hij eerst "0 van 100", om daarna de juiste informatie over een lijst te geven. Ook zijn nog niet alle nieuwe teksten vertaald.

Om de nieuwe beta te kunnen gebruiken, moet je je als tester laten registreren bij Google. De procedure hiervoor heb ik hier al eens beschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten