zaterdag 30 november 2013

Eerste Indruk Android 4.4: treur niet als je hem niet krijgt.

Eind oktober lanceerde Google de nieuwste Android versie KitKat genaamd, of 4.4 voor wie liever in versienummers praat. Voor de gewone gebruiker was er al weinig om naar uit te kijken, zoals een transparante lade hier en een veranderd icoontje daar, kortom niets waar mijn kinderen hun telefoon voor zouden willen inruilen. Dit gold voor de laatste Android versies eigenlijk ook al, maar dan was er in elk geval nog iets te beleven op het gebied van toegankelijkheid.

Zo introduceerde 4.1 een groot aantal nieuwe functies waar talkback dankbaar gebruik van kon maken, en introduceerde 4.2 vergrotingsgebaren en de mogelijkheid spraak van talkback te onderdrukken als er tegen de telefoon gepraat werd. Vanaf 4.3 is het mogelijk ongelabelde knoppen door de eindgebruiker van een naam te laten voorzien.

Dan nu 4.4. Ik heb geen verbeteringen kunnen vinden. De storende fouten, waarvan je zou denken dat het oplossen een kleine moeite is, zijn er nog en er zijn een paar nieuwe toegevoegd, om met dat laatste te beginnen:

  • zoekresultaten binnen google, of astro file manager zijn niet meer te lezen met talkback. Het systeem meldt 'webweergave' en laat het daar bij.
  • De in 4.2 opgeloste bug, waarbij de ingesproken tekst door talkback werd herhaald, zodat je alle teksten minstens 3 keer in je invoerveld kreeg, is in volle glorie terug.
Dit zijn twee fouten die het gebruiksgemak van het Android apparaat aanmerkelijk verminderen. Zoals gezegd staan daar geen verbeteringen tegenover.

Conclusie: als je een toestel hebt dat op Android 4.2 of 4.3 staat, en je bent afhankelijk van talkback, dan is er geen enkele reden om naar 4.4 te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten