zaterdag 26 april 2014

Een eerste blik op pointfinder (updated)

Pointfinder is een app die je helpt bij het terugvinden van een eerder gemarkeerde locatie. De app is deels self-voicing, maar ook talkback wordt ondersteund.
Omdat de app Engelstalig is, gaat hij eerst op zoek naar een Engelse stem, waarbij het niet uitmaakt uit welk Engelstalig gebied de stem komt. Het startscherm bestaat uit een lijst van eerder gemarkeerde punten, een veld waarin de nauwkeurigheid van de GPS wordt aangegeven, een instellingenknop, en tot slot een knop waarmee de huidige locatie kan worden opgeslagen.
Om met dat laatste te beginnen: dubbeltik op "save location", zoek het bewerkingsvak en schrijf een naam voor het punt op. Vervolgens click je op ok, en het punt is vastgelegd.
Als je nu later naar dit punt wilt navigeren, zoek je het in de lijst en dubbeltikt erop. Nnu verschijnt er een scherm met o.a. de co-ordinaten van het punt en twee knoppen: find en Navigate. Find gebruikt een soort compas om de weg te wijzen, terwijl navigate probeert google maps in te schakelen om je naar het punt te brengen.
Met de Navigate functie heb ik niet veel succes gehad, omdat maps maar bleef melden dat hij de gezochte punten niet op de kaart kon vinden. Find werkte daarentegen prima. Zodra je op find clickt, wordt het compas wakker en laat met een toon horen hoe je ten opzichte van de beoogde koers staat. Hoe lager de toon, hoe beter je gaat. Met regelmatige tussenpauzes wordt je verteld waar je bent, hoe ver het nog is naar het punt en hoeveel graden links of rechts het punt is. Is het aantal graden >90, dan is het punt achter je, anders voor. Hoe je vervolgens naar het punt gaat, in een rechte lijn of over de weg, laat het programma aan je eigen inzichten over.
Tegen de tijd dat je bestemming hebt bereikt, komen er wat pieptoontjes bij, en zegt pointfinder det je "in reach of" je bestemming bent. Heb je een opmerking niet verstaan, dan kun je op de speak knop tikken om pointfinder de informatie nogmaals te laten geven.
Ik heb het nog niet over de verschillende instellingen gehad, eigenlijk nog niet eens gekeken wat er ingesteld kan worden, dat komt in een update hoop ik. De basisfunctie werkt prima als je Engelse tekst voor lief neemt, en niet verwacht dat je ineens een volledige navigatie-app in handen hebt. 

Inmiddels heb ik een kortde demo gemaakt, die je kunt beluisteren door hier te clicken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten