dinsdag 2 augustus 2016

Toetsenbord en TalkBack: het wordt weer wat

Inleiding


Lang, lang geleden, toen nog niet zeker was dat de telefoons die alleen maar een glasplaat aan de voorkant hebben de wereld zouden overnemen, hadden veel Android telefoons een toetsenbord en een cursorblok of joystick, dat naast het aanraakscherm gebruikt kon worden. Om vroege versies van TalkBack te kunnen gebruiken, had je zo'n soort telefoon nodig. De HTC Desire Z was meen ik zo'n toestel. Sinds Android 4.0 zie je bijna geen telefoons met toetsenbord meer, en ook TalkBack was vergeten dat het ooit van een toetsenbord afhankelijk was, waardoor het nauwelijks zin had om een Android telefoon te gebruiken met een BlueTooth toetsenbord. Gelukkig is in de laatste TalkBack versies weer aandacht besteed aan toetsenbord gebruikers, zodat bijna alle TalkBack handelingen nu weer met het toetsenbord kunnen worden uitgevoerd. Ik ga er hierbij van uit dat je TalkBack 4.5 of hoger gebruikt

Classic en Standaard modus


TalkBack commando's worden ingegeven dooreen combinatie van letters of cursortoetsen in combinatie met alt, alt+ctrl of alt+ctrl+shift. Er zijn standaard 2 toetsenbordindelingen: klassiek en standaard. Klassiek is de indeling die tot TalkBack 4.5 de standaard was, en waar maar een beperkte set van TalkBack commando's in was ondergebracht. Sinds TalkBack 4.5 is de standaard layout togevoegd, die in de meeste gevallen eenvoudigere toetscombinaties bevat, maar vooral meer TalkBack commando's ondersteunt. Net als de gebaren van TalkBack op het aanraakscherm, kun je de toetscombinaties zelf veranderen als je een bepaalde keuze niet handig vindt, of wanneer je een niet toegewezen functie toch aan een toets wilt koppelen. Het kiezen van de toetsenbord layout doe je in het TalkBack instellingen menu, dat je sinds de laatste TalkBack versies kunt bereiken via het globale context menu. (alt+spatie in de standaard layout).. Onder het kopje overig vind je ook de optie om de toetscombinaties aan te passen. Deze lijst is ook een handige naslaglijst als je niet meer weet welke aanslag ook weer waarvoor bedoeld was. Vanaf TalkBack 5.0 zijn de hints die TalkBack uitspreekt afhankelijk van de laatstgebruikte invoermethode. Als je dus met het toetsenbord navigeert, zal hij niet meer adviseren om dubbel te tikken, maar om alt+enter in te drukken.

Veel gebruikte aanslagen


Ik ga hier uit van de standaard indeling.
  • Volgend item: alt+rechts
  • Vorig item: alt+links
  • Eerste item in gebied: ctrl+alt+links
  • Laatste item in gebied: ctrl+alt+rechts.
  • Activeer onderdeel: alt+enter.
  • Druk onderdeel lang in: alt+shift+enter.
  • globaal context menu: alt+spatie
  • Lokaal context menu: alt+shift+spatie
  • Naar home scherm: ctrl+alt+h
  • Naar statusbalk: ctrl+alt+n
En zo zou ik er nog zo'n 70 kunnen opnoemen. Er zijn toetsen om een gebied hoger of lager te gaan (statusbalk, hoofdscherm, onderste balk), een woord of teken naar links of rechts, en natuurlijk één om TalkBack te onderbreken en herstarten.

Toepassingen


Een paar dingen waar ik tegenaan dacht te lopen, bleken al te zijn voorzien voordat ik ze als een probleem kon melden. In de telefoon app, kun je b.v. direct naar de zwevende toetsenbord knop door ctrl+alt+rechts. In de agenda werkt dit niet om een nieuwe afspraak te maken, maar daar hebben de makers ietst op gevonden: ctrl+n start een nieuwe afspraak. Een tegenvaller is Google messanger, die niet lijkt te reageren op alt+enter als dubbeltik. Deze app moet je dus nog deels met het scherm bedienen.

Conclusie


Het heeft even geduurd, maar de makers van TalkBack zien weer het belang van een toetsenbord. Hierdoor kan ik de telefoon als het zo uitkomt bedienen zonder het scherm aan te hoeven raken. Ik ben blij met deze ontwikkeling. Ook mooi is dat de makers van b.v. de agenda weer sneltoetsen in de app inbouwen. Alleen Messanger mag wel wat aandacht krijgen van Google. Wat ik ook niet helemaal begrijp, is waarom Google ChromeVox op de ChromeBook en TalkBack op Android niet ongeveer dezelfde sneltoetsen geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten