woensdag 9 oktober 2013

Skype maakt flinke sprong vooruit.

Tot nu toe was de Skype app voor Android in zoverre toegankelijk, dat je er een gesprek mee kon voeren, maar flink wat functies waren verborgen achter ongelabelde knoppen, of stonden in een vak waarvan je het bestaan moest weten om ze ooit te vinden. Deze week verscheen er echter een nieuwe versie in de playstore, waarbij in de releasenote werd geschreven dat deze Skype volledige talkback ondersteuning zou bevatten. Tijd om een korte blik te werpen.

Schermindeling


Voor zover ik kan inschatten, staat bovenaan het scherm een profiel knop, die ook meteen de huidige status laat zien (beschikbaar, afwezig, niet storen etc.). Daaronder staat een navigatiebalk, maar iedere knop is eigenlijk een tabblad. Druk je een knop uit de navigatiebalk in, dan activeer je het bijbehorende tabblad, waardoor de opties in de rest van het scherm veranderen. De knoppen zijn:
  • Recent, waar je laatste audio- video- en chatgesprekken staan.
  • Favorieten, waar favorieten kunnen worden toegevoegd of gebeld.
  • mensen, waar een complete lijst van contacten staat, en ook nieuwe contacten kunnen worden toegevoegd.

In het onderste gedeelte van het scherm staat altijd een chat venstertje en knoppen om een nieuw gesprek te starten.

Toegankelijkheid


Alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd is correct gelabeld. Druk je b.v. een knop op de navigatiebalk in, dan verandert de status van die knop naar "nu aan", terwijl de andere knoppen veranderen in "nu uit". Rechts onderaan het scherm is een "meer opties" knop. Meestal zie je die knop naast de action bar/navigatiebalk, en heet de knop rechts onderaan menu, maar dat is een detail.
Aannemen en beƫindigen van gesprekken gaat ook goed, al had talkback soms de nijging om door het begin van het gesprek heen te praten. Ook wisselen naar videogesprek en terug verliep zonder problemen. Tijdens een gesprek verhuist talkback naar het luidsprekertje dat tegen je oor zit, om na afloop weer keurig over de gewone speaker te klinken.

conclusie


Prima werk geleverd door de makers van Skype. Deze app is qua toegankelijkheid met talkback verder dan de meeste google apps.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten