maandag 29 augustus 2016

Android 7.0. Wat is er nieuw?

Een nieuwe Android versie.


Op 22 augustus kondigde Google de definitieve versie aan van Android 7.0 (Nougat). Deze versie bevat een aantal nieuwe functies, waarover je o.a. kunt lezen op Android Planet. Net als bij eerdere versies concentreer ik mij hier op de manier waarop TalkBack met de nieuwe mogelijkheden omgaat, en op wat er is veranderd in TalkBack zelf.

Twee programmaś op één scherm.


In Android 7 kunnen twee programmaś op één scherm worden getoond. Je kunt hierbij kiezen voor twee apps boven elkaar in portret modus, of twee naast elkaar in landschap modus. Fabrikanten als Samsung hadden deze functie al eerder, maar TalkBack kon niet overweg met de implementatie van Samsung. In Android 7 is de functie prima te gebruiken met TalkBack. Je activeert de functie door de overzicht knop rechts onderaan het scherm lang ingedrukt te houden. Met TalkBack is dat dus twee keer aantikken en de tweede keer vasthouden. Dit doe je terwijl je een programma hebt geopend, b.v. mail. Na enige tijd zal TalkBack iets als: "overzicht knop lang ingedrukt zeggen", gevolgd door de melding dat mail is verschoven naar de bovenkant van het scherm en dat overzicht aan de onderkant van het scherm staat.
Tik je nu op de onderste helft van het scherm, dan kun je door de eerder geopende programmaś bladeren en er één selecteren. Als je deze dubbeltikt, zal dat programma in de onderste helft van het scherm worden geopend. Je kunt nu beide apps gebruiken alsof ze het hele scherm tot hun beschikking hebben. Tik je opnieuw op de overzicht knop, dan kun je een nieuwe app kiezen voor de onderste helft van het scherm. Hoe je een nieuwe app voor de bovenste helft selecteert, is mij nog niet duidelijk, tenminste niet zonder de modus eerst te verlaten. Dit doe je door de overzichtknop weer lang ingedrukt te houden

Snelle instellingen


Als je het meldingenscherm opent door vanaf boven met twee vingers naar beneden te vegen, wordt de bovenste regel gevuld met een paar direct aan te passen instellingen. Standaard zijn dit WiFi, Blue Tooth, zaklamp, helderheid en misschien nog één. . Met de laatste optie van deze regel open je het volledige snelle instellingen scherm. Hier vind je nog opties als vliegtuig modus en accu spaarstand. De laatste optie van dit scherm is "Volgorde snelle instellingen bewerken" en daar wordt het interessant. Als je deze optie aantikt, zie je alle opties die tot nu toe in je snelle instellingenmenu staan. Als je op een item clickt, kun je kiezen of je het uit het menu wilt verwijderen, of de positie wilt aanpassen. Wat de eerste optie doet, zal niemand verbazen. De tweede optie biedt je een lijst met beschikbare posities, waar je het item naartoe kunt verplaatsen. Als je een positie kist, wordt het item gewisseld met het item dat op de gekozen positie stond. Dus, wil je vliegtuig modus op positie 1 hebben, dan selecteer je positie 1. Als BlueTooth tot nu toe op positie 1 stond, wordt deze verschoven naar de oude positie van vliegtuig modus.
De items op positie 1 t/m 5 verschijnen in de regel boven het meldingenscherm, dus door veelgebruikte instellingen op één van deze posities te zetten, kun je zorgen dat je ze extra snel kunt benaderen.
TalkBack werkt perfect met het bewerkingscherm voor snelle instellingen.

Meldingenscherm


Eigenlijk zijn er twee meldingenschermen: het ontgrendelscherm dat je krijgt voordat je de telefoon kunt gebruiken, en het meldingenscherm dat je krijgt als je de bovenste regel met twee vingers naar beneden trekt. Android 7.0 bundelt meldingen die bij elkaar horen in één regel, die kan worden uitgevouwen als je er meer over wilt weten. Als WhatsApp b.v. meldt dat er 19 berichten in 5 chats zijn, dan kun je op de uitvouwen knop drukken (TalkBack), waarna je de 5 chats te zien krijgt waar het over gaat. Click je vervolgens op de "uitvouwen" knop van zo'n chat, dat krijg je de optie om direct te beantwoorden. Wat voor opties apps beschikbaar stellen, mogen de makers zelf bedenken. Antwoorden is er één, maar en app als Forza biedt de optie om verdere meldingen voor een bepaalde wedstrijd achterwege te laten.
Het met twee vingers wegvegen van een melding, werkt m.i. nog steeds niet betrouwbaar. Je weet nooit zeker welke melding je zojuist om zeep hebt gebracht.
Als je lang op een melding drukt (dubbeltik en vasthouden), kom je in een instellingenscherm voor meldingen van deze app. Hier kun je ze permanent uitzetten, alleen geluid uitzetten, of ze helemaal aanzetten.

Instellingen app


In de vorige versie van Android werd een zoekoptie voor instellingen geïntroduceerd. Android 7 introduceert suggesties. Deze staan tussen het zoekvak en de echte instellingen in. Zo stelt hij voor om nog een email account toe te voegen, of een niet-storen planning aan te maken. Verder staat nu bij de meeste instellingen op het hoofdscherm al wat je er waarschijnlijk over wilt weten. Dus bij batterij staat het huidige niveau, bij mobiele data het gebruik tot nu toe, of bij datum en tijd de huidige tijd en GMT offset. In het verleden moest je een instelling altijd activeren voordat je er iets over te weten kon komen, nu dus niet meer.

Snel tussen twee programmaś wisselen.


Er is nu een optie om snel tussen de laatste twee gebruikte apps te wisselen. Dit doe je door de overzicht knop twee keer (2x dubbeltikken met TalkBack aan), in te drukken.

TalkBack


TalkBack heeft een aantal functies die alleen werken in Android 7. Zo is er een toetsenbord commando om tussen de twee open programmaś te wisselen als gesplitst scherm aan staat. Dit doe je met ctrl+alt+pijl omhoog of omlaag. In gesplitst scherm stand, heeft de scheidingsbalk tussen de 2 apps een eigen set TalkBack acties, waarmee je kunt bepalen of de apps in 50-50, 30-70, 70-30, of 100-0/0-100 verhouding op het scherm staan. Schuifbalken zoals volume, kunnen nu in stappen van 5% worden verschoven als de volumeknop wordt gebruikt. In eerdere versies was dit 20%. De lengte van wachtwoordvelden wordt nu uitgesproken. In een raster, b.v. de apps lijst, meldt TalkBack het aantal rijen en kolommen. Bij lagere Android versies meldt hij allen dat je in een raster bent.

Conclusie


Eerdere nieuwe Android versies brachten wel eens negatieve verrassingen met zich mee, zoals het onbruikbaar worden van functies die daarvoor prima werkten. Bij Android 7 zie ik daar niets van. Alles werkt minstens zo goed als in Android 5.1 en 6, en alle nieuwe functies die ik heb gezien zijn direct en volledig met TalkBack te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten