donderdag 24 april 2014

Zijn Nexussen nog automatisch de beste keuze?

Sinds de komst van Android 4.0 (ice cream sandwich) was de veiligste en waarschijnlijk ook beste keuze een Google Nexus toestel. Op deze telefoons stond een zo puur mogelijke versie van Android, waardoor de verbeterde toegankelijkheidsfuncties het best tot hun recht kwamen en er geen verstoring optrad door de alternatieve gebruikers-interfaces die diverse fabrikanten aan hun telefoons toevoegden. Toen Android 4.1 uitkwam, gold dit misschien nog wel sterker, omdat de verbeteringen in Jelly bean best groot waren en het relatief lang duurde voordat andere fabrikanten ook met toestellen op de markt kwamen met deze versie.

Sinds Android 4.2 is deze keuze wat minder vanzelfsprekend aan het worden. Voor een blinde gebruiker zijn de verschillen tussen 4.1 en 4.2 niet zo groot en ook 4.3 en 4.4 brengen geen baanbrekende verbeteringen die je noodzaken de nieuwste versie van Android te willen hebben. Dit betekent dat je ook veel plezier kunt beleven aan een toestel met Android 4.2 erop, zolang de schil van de fabrikant niet in de weg zit.

Het laatste jaar is er nog een ontwikkeling gaande die de keuze bemoeilijkt. Fabrikanten als Samsung voegen eigen toegankelijkheidsopties toe aan hun toestellen. Zo kocht mijn dochter vorig jaar een galaxy fame die voordat het eerste scherm werd getoond al vroeg of toegankelijkheidsopties moesten worden ingeschakeld. De Fame is weliswaar een 4.1 toestel, maar hij is prima te gebruiken voor iemand die een telefoon zoekt met spraak en vergroting. In de Galaxy note 3 trof ik een camera aan, die detecteert wanneer talkback is ingeschakeld en gesproken hulp biedt bij het maken van foto's. Samsung kondigde de galaxy core advance aan, een telefoon speciaal bedoeld voor mensen met een beperking. Bij deze telefoon zijn diverse hulpstukken leverbaar zoals een houder om de telefoon goed te positioneren voor een OCR scan, een hoesje met sensoren die zorgen dat de telefoon gaat trillen als je te dicht bij objecten komt, en nog één die me even is ontschoten.

In de nieuwe S5 zitten zo te zien dezelfd toegankelijkheidsfuncties als in de core advance en ook de note 3 heeft het grootste gedeelte ervan wel in huis, zodat je kunt zeggen dat Samsung Google aan het inhalen is waar het de toegankelijkheid van de telefoons betreft. Ik weet niet hoe het andere merken vergaat. Mocht iemand daar iets over kunnen zeggen dan graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten