dinsdag 30 juli 2013

Toegankelijkheidsnieuws in Android 4.3

Sinds vorige week wordt Android 4.3 langzaam uitgerold naar de Nexus 4, Galaxy Nexus en de Nexus tablets. In de beschrijving voor eindgebruikers staat niets over toegankelijkheid en in de opsomming voor ontwikkelaars staat ook niet echt iets waarvan ik direct wakker schrok. Toch blijkt er wel het één en ander verbeterd te zijn:
 • Als het virtuele toetsenbord zichtbaar wordt, of wordt verborgen, meldt talkback dit nu.
 • Als een lijst wordt ververst door een app, onthoudt talkback op de hoeveelste regel je was, en zal die regel opnieuw uitspreken.
 • In een tekstveld kunnen de volumeknoppen worden gebruikt om door de tekst te navigeren b.v. om de plaats te vinden waar een letter moet worden ingevoegd of verwijderd.
 • Het is nu mogelijk tekst te selecteren via het local context menu, en deze te knippen/plakken/verwijderen.

Talkback


De Talkback die met Android 4.3 wordt meegeleverd is niet de nieuwste. In de playstore is inmiddels 3.4.0 beschikbaar, terwijl in Android 4.3 nog TB 3.3.3 wordt meegeleverd. Het meest in het oog springende gemis is de autoscroll functie, die in TB 3.4 is toegevoegd.

Tekst Selecteren met talkback


Om een stuk tekst te selecteren ga je als volgt te werk:
 1. ga naar een tekstveld en tik daar 2 x op om het te activeren.
 2. ga nu met de volumeknoppen naar het begin van de selecteren tekst.
 3. activeer het locale contekst menu door de veegbeweging naar boven/naar rechts te maken.
 4. selecteer 'cursor bediening ' en dan één van de selectie opties 'begin selectie modus' of 'selecteer alles'
 5. Ga nu met volumeknoppen, of een andere toepasselijke manier naar het eind van het te selecteren gebied en activeer het locale context menu opnieuw.
 6. Selecteer weer cursor bediening, en ontdek dat kopieren en knippen zijn toegevoegd.

Als nu op een andere plaats weer het locale context menu wordt geopend en cursor bediening wordt gekozen, zul je zien dat ook de optie plakken is toegevoegd.

Het klinkt misschien allemaal wat omslachtig, maar na 10 minuten expirimenteren werkt het allemaal erg gemakkelijk en betrouwbaar.

Mocht er meer nieuws gevonden worden in Android 4.3, dan zal ik deze post aanpassen.

1 opmerking:

 1. Ook de swipe-bewegingen gaan nu per teken zodra je in een tekstvak zit. Ook zegt Talkback het soort toetsenbord,, meestal "tekst toetsenbord", maar soms dus ook "e-mail toetsenbord" etc.

  Ook passen de volumeknoppen nu het belvolume aan als Talkback is uitgesproken en niet het mediavolume wat eerder nog aleens gebeurde.

  Jammer dat deze veranderingen nergens bij Google gedocumenteerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen